Om kapellet

Arkitekten Fredrik Lilljekvist, tillika Dramatens skapare, ritade en tidstypisk träbyggnad i jugend och invigningen skedde 1898. Än idag upplever besökarna ett vänligt, intimt kyrkorum, rikt dekorerat med stiliserade blommotiv i milda färger. Ett medeltida altarskåp är i blickfånget tillsammans med den vackra målningen i koret utförd av Natanael Beskow med hustrun Elsa som modell för Jungfru Maria.  Inspirationen hämtades från Viktor Rydbergs ”Gläns över sjö och strand”.

Jean Bolinder skänkte kyrkklockan i malm och altarskåpet donerades av Louise Liljencrantz. Orgeln, som omfattar åtta stämmor, togs i bruk av Alice Tegnér vid invigningen – hon spelade sedan i femton år utan att ta ut något arvode.

Djursholms kapell är invigt i Svenska kyrkan och drivs av en stiftelse i samarbete med Danderyds församling. För ekonomin svarar bidrag från församlingen och kapellets vänförening samt avgifter för förrättningar, medlemsavgifter, gåvor och insamlingar. Det mesta arbetet sker fortfarande ideellt och enligt Natanael Beskow i ”fri och otvungen anda”. Kapellet inbjuder predikanter och lekmän till gudstjänster och sommarandakter.

Kapellet står öppet för dop, vigsel och begravning och två kapellvärdinnor står då till tjänst. Varje år sker här runt två hundra förrättningar. Även utomsocknes är varmt välkomna!

Kontakt: Christiane Højlund, musik, telefon 070-952 81 82 eller e-post bokning@djursholmskapell.se.

Adress: Danavägen 9 Djursholm. Ligger intill Natanael Beskows väg

Hitta hit: med bil – P-platser nedanför kapellet. Med T-bana till Danderyds sjukhus eller Mörby Centrum och därefter buss 606 till Djursholms torg.

I samband med gudstjänsten står ofta kyrkvärdar till tjänst med bilskjuts uppför backen.

altarskap_djursholmskapell